Picanha beef biltong.
Overheerlijke en enorm exclusieve beef biltong. Alleen bij mij natuurlijk.
De prijs is € 14,95 per 100 gram. De gewichten variëren van 200 tot 350 gram met de meeste gewichten rond de 290 gram. Wilt u hem hebben? Bestel hem dan svp via de webshop en vul bij de "opmerkingen" in hoe zwaar hij mag zijn, dan kijk ik in mijn voorraad wat daar het dichtst bij komt.
En waarom is picanha beef biltong zo lekker? Omdat de basis zo goddelijk lekker is. En we hebben de vetrand er nog aan gelaten!
Dit zegt de site "The Meatlovers.nl" over picanha:
De Picanha oftewel het Staartstuk zit in de bil aan de buitenzijde tegen de staart aan. Het is het verlengde van de Platte bil, de grote spier die je aan de buitenzijde van de bil van het rund ziet zitten. De Picanha is een grote dikke, driehoekige spier, de bovenzijde is bedekt met een dikke laag vet. De kenmerken van een Picanha:
- Marmering: Afhankelijk van type, ras en voer is de Picanha minder of meer gemarmerd. Het meeste vet en sappigheid komt echter van de dikke vetrand aan de bovenzijde van het vlees.
- Smaak: De Picanha is een smaakvol stuk vlees, zeker wanneer het op de Zuid Amerikaanse manier wordt bereid op de BBQ.
- Afhankelijk van ras, leeftijd en rijping is de Picanha heerlijk mals. Waarbij de punt malser is dan de zijde waar deze van de platte bil af is gesneden. Aan die snijkant draait de nerf van het vlees ook wat waardoor je goed moet kijken om dit deel mooi dwars op de draad te kunnen snijden. Dit is belangrijk voor de malsheid. De meer stevige kant moet dus in dunne plakken dwars op de nerf gesneden worden. De punt mag dikker worden gesneden.
- Andere kenmerken: de vetkap op het vlees is mooi dik, soms echter aan een zijkant te dik. Dit overtollige vet kan beter worden verwijderd voor de bereiding. Dit vet kan dan in kleine blokjes gesneden worden en in de vriezer bewaard worden om andere steaks in te kunnen bakken (zie mijn andere blogs over snitten).
Tekst van de site "The meatlovers.nl". Daar verkopen ze verduveld mooi vlees.
En wat is biltong?
Biltong is een groot stuk vlees genomen van de achterkant (bil) van het dier en in de vorm van een grote tong (tong): biltong. 'Uitgevonden' door de Nederlandse kolonisten in Afrika (de 'boeren') die een paar honderd jaar geleden hun vlees moesten drogen omdat ze geen elektriciteit konden vinden voor hun koelkasten.
Het begint als een heel dik stuk vlees, wordt gemarineerd met die typische Zuid-Afrikaanse kruiden en specerijen en dan wordt het ongeveer 4 dagen gedroogd. Het eindresultaat in vergelijking met jerky is dikker, malser en ook "zachter" in smaak. "Maar toen ik biltong at in Afrika, was het droog als leer", zegt u misschien..? Tja, u bent nu niet meer in Afrika. Daar maakt iedereen en zijn moeder biltong in zijn achtertuin en droogt het daar ook en na productie -voordat het zijn weg naar u vond- bleef het doorgaan met drogen. Daarom verkopen ze in Afrika zelfs speciale "biltong snijders" die werken met lange hendels zodat u meer kracht kunt zetten bij het snijden van die kurkdroge biltong.
In Nederland heeft u dat niet nodig omdat u mij heeft. Direct na productie zorg ik ervoor dat de biltong vacuüm wordt verzegeld om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van kakelverse biltong, alsof het gisteren gemaakt was. Haal gewoon uw favoriete mes tevoorschijn en snijd een stuk af en u kunt beginnen met genieten.
Graag gedaan ;-)
Bewaaradvies: Indien de verpakking open is en de portie niet dezelfde dag op gaat (gefeliciteerd met uw zelfbeheersing) haal dan de biltong uit de originele plastic verpakking en wikkel hem eventueel 1 keer in vershoudfolie en bewaar hem in de koelkast. De biltong kan prima in de koelkast bewaard worden maar dat moet dan graag een droge koelkast zijn waar geen vocht bij de biltong kan komen.
Een aangebroken portie moet hoe dan ook altijd droog en "ademend" bewaard worden.
Er is ongeveer 200 gram rundvlees nodig voor het maken van 100 gram beef biltong.
Mijn beef biltong is vrij van kunstmatige conserveringsmiddelen, is suikervrij, soyavrij en glutenvrij en is schitterend biologisch vlees.